wino miodowe

Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego.

wino miodowe

Postprzez pszczelarz 11 maja 2012, o 09:52

znacie jakiś przepis na wino miodowe?
pszczelarz
 
Posty: 37
Dołączył(a): 30 kwi 2012, o 10:10

Re: wino miodowe

Postprzez MiodekJan 11 maja 2012, o 10:02

mam przepis na wino miodowe z czarnych jagód

10 litrów trzeciaka
2,5 litra soku z czarnych jagód
3 g fosforanu amonu (pożywki dla drożdży)
drożdże Malaga lub Tokay

do 10 litrów trzeciaka dodaje 2,5 litra soku z czarnych jagód, drożdże Malaga lub Tokay i 3 g pożywki.

Miód rozpuszczamy w zimnej wodzie w garnku emaliowym i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając. Nie należy gotować zbyt długo- najwyżej 10-15 minut. Podczas gotowania starannie zbieramy szumowiny. Następnie do otrzymanej brzeczki dodajemy sok owocowy, wlewamy do butli i fermentujemy jak zwykłe wino
MiodekJan
 
Posty: 36
Dołączył(a): 30 kwi 2012, o 08:37

Re: wino miodowe

Postprzez odya 11 maja 2012, o 10:18

3 kg miodu
1 kg cukru
10 dag czarnych porzeczek
10 dag owocu bzu czarnego
10 dag rodzynek
5 g chmielu
1 g suszonego korzenia kozłka lekarskiego
30 g kwasu cytrynowego
5 g pożywki dla drożdży
1 torebka drożdży winnych rasy malaga lub tokaj
8 l wody

Sposób przygotowania: Drożdże wsypać do czystej wyparzonej butelki o objętości ⅛ - ¼ 1, zalać przegotowaną ostudzoną wodą, zatkać butelkę kłębkiem płótna i pozostawić w temperaturze pokojowej. Nazajutrz wsypać łyżeczkę cukru i drobinę pożywki dla drożdży, wymieszać i nadal trzymać w umiarkowanym cieple. Po dwóch, trzech dniach zawartość butelki zacznie poruszać się, w płynie ukażą się banieczki powietrza, a na powierzchni piana. Drożdże są wówczas gotowe do rozpoczęcia pracy z owocami. Przyprawy ziołowe wsypać do glinianego garnka, zalać ½ l wrzącej wody i trzymać pod przykryciem aż ostygną. Wtedy odlać płyn, przepłukać zioła w 1 1 gorącej wody, połączyć i poprzednim płynem i wlać do gąsiora. Cukier i miód włożyć do dziesięciolitrowego garnka, wlać 6½ 1 wody i powoli gotować bez przykrycia przez godzinę, zbierając szumowiny. Ostudzić do temperatury 25°C, wlać do gąsiora, wsypać jagody, rodzynki, kwas cytrynowy i pożywkę, dobrze wymieszać, wlać mocno fermentujące drożdże i trzymać przez tydzień w temperaturze 25°C. Potem zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i fermentować jak zwykłe wino
odya
 
Posty: 10
Dołączył(a): 9 maja 2012, o 09:55

Re: wino miodowe

Postprzez bodzio 11 maja 2012, o 10:44

1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
10 dag miodu
50 ml czystej wódki
4 goździki
1/2 laski cynamonu
skórka pomarańczowa i cytrynowa

Wino z przyprawami podgrzać do wrzenia (nie gotować). Oddzielnie podgrzać miód, odszumować. Składniki połączyć
bodzio
 
Posty: 28
Dołączył(a): 8 maja 2012, o 08:10

Re: wino miodowe

Postprzez ogrodnik12 11 maja 2012, o 11:44

Składniki:
3 litry miodu, 6 litrów wody, 2 litry soku wyciśniętego z agrestu (lub białych porzeczek, czarnych jagód, czerwonych porzeczek, wiśni lub malin), drożdże winne Tokay, 3 g pożywki

Sposób przygotowania:
Miód rozpuścić w zimnej wodzie (w emaliowanym garnku), gotować 10-15 minut na wolnym ogniu, zbierając szumowiny i stale mieszając. Wymieszać z sokiem owocowym, wlać do gąsiorka. Dodać przygotowaną 3 dni wcześniej matkę drożdżową i pożywkę rozpuszczoną w małej ilości letniej wody. Zamknąć rurkę fermentacyjną (wlać do niej trochę wody) i ustawić w ciepłym miejscu. Po zakończeniu fermentacji (zanika piana, ustaje wydzielanie gazu, płyn klaruje się, a na dno gąsiorka opada osad), rurką ściągnąć wino znad osadu do drugiego gąsiorka. Zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 2 miesiące, aby dojrzało. Sklarowane wino wlać do butelek i odłożyć do leżakowania.
ogrodnik12
 
Posty: 7
Dołączył(a): 11 maja 2012, o 11:30

Re: wino miodowe

Postprzez róża14 4 lip 2012, o 11:10

Wino miodowe


Składniki: 3 litry miodu, 6 litrów wody, 2 litry soku wyciśniętego z agrestu (lub białych porzeczek, czarnych jagód, czerwonych porzeczek, wiśni lub malin), drożdże winne Tokay, 3 g pożywki

Sposób przygotowania: Miód rozpuścić w zimnej wodzie (w emaliowanym garnku), gotować 10-15 minut na wolnym ogniu, zbierając szumowiny i stale mieszając. Wymieszać z sokiem owocowym, wlać do gąsiorka. Dodać przygotowaną 3 dni wcześniej matkę drożdżową i pożywkę rozpuszczoną w małej ilości letniej wody. Zamknąć rurkę fermentacyjną (wlać do niej trochę wody) i ustawić w ciepłym miejscu. Po zakończeniu fermentacji (zanika piana, ustaje wydzielanie gazu, płyn klaruje się, a na dno gąsiorka opada osad), rurką ściągnąć wino znad osadu do drugiego gąsiorka. Zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 2 miesiące, aby dojrzało. Sklarowane wino wlać do butelek i odłożyć do leżakowania.
róża14
 
Posty: 156
Dołączył(a): 3 lip 2012, o 08:49

Re: wino miodowe

Postprzez treepower 8 lis 2012, o 13:39

Ja osobiście nie lubię miodu .
treepower
 
Posty: 10
Dołączył(a): 8 lis 2012, o 13:22

Re: wino miodowe

Postprzez ewelina 12 lis 2012, o 10:39

Składniki: 3 litry miodu, 6 litrów wody, 2 litry soku wyciśniętego z agrestu (lub białych porzeczek, czarnych jagód, czerwonych porzeczek, wiśni lub malin), drożdże winne Tokay, 3 g pożywki

Sposób przygotowania: Miód rozpuścić w zimnej wodzie (w emaliowanym garnku), gotować 10-15 minut na wolnym ogniu, zbierając szumowiny i stale mieszając. Wymieszać z sokiem owocowym, wlać do gąsiorka. Dodać przygotowaną 3 dni wcześniej matkę drożdżową i pożywkę rozpuszczoną w małej ilości letniej wody. Zamknąć rurkę fermentacyjną (wlać do niej trochę wody) i ustawić w ciepłym miejscu. Po zakończeniu fermentacji (zanika piana, ustaje wydzielanie gazu, płyn klaruje się, a na dno gąsiorka opada osad), rurką ściągnąć wino znad osadu do drugiego gąsiorka. Zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 2 miesiące, aby dojrzało. Sklarowane wino wlać do butelek i odłożyć do leżakowania.
ewelina
 
Posty: 3
Dołączył(a): 12 lis 2012, o 10:24


Powrót do Miód pitny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron