przez odya 11 maja 2012, o 10:18
3 kg miodu
1 kg cukru
10 dag czarnych porzeczek
10 dag owocu bzu czarnego
10 dag rodzynek
5 g chmielu
1 g suszonego korzenia kozłka lekarskiego
30 g kwasu cytrynowego
5 g pożywki dla drożdży
1 torebka drożdży winnych rasy malaga lub tokaj
8 l wody
Sposób przygotowania: Drożdże wsypać do czystej wyparzonej butelki o objętości ⅛ - ¼ 1, zalać przegotowaną ostudzoną wodą, zatkać butelkę kłębkiem płótna i pozostawić w temperaturze pokojowej. Nazajutrz wsypać łyżeczkę cukru i drobinę pożywki dla drożdży, wymieszać i nadal trzymać w umiarkowanym cieple. Po dwóch, trzech dniach zawartość butelki zacznie poruszać się, w płynie ukażą się banieczki powietrza, a na powierzchni piana. Drożdże są wówczas gotowe do rozpoczęcia pracy z owocami. Przyprawy ziołowe wsypać do glinianego garnka, zalać ½ l wrzącej wody i trzymać pod przykryciem aż ostygną. Wtedy odlać płyn, przepłukać zioła w 1 1 gorącej wody, połączyć i poprzednim płynem i wlać do gąsiora. Cukier i miód włożyć do dziesięciolitrowego garnka, wlać 6½ 1 wody i powoli gotować bez przykrycia przez godzinę, zbierając szumowiny. Ostudzić do temperatury 25°C, wlać do gąsiora, wsypać jagody, rodzynki, kwas cytrynowy i pożywkę, dobrze wymieszać, wlać mocno fermentujące drożdże i trzymać przez tydzień w temperaturze 25°C. Potem zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i fermentować jak zwykłe wino