Jak zrobić miód pitny?

Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego.

Jak zrobić miód pitny?

Postprzez znawca 3 lut 2012, o 13:02

Jak zrobić miód pitny domowym sposobem?
znawca
 
Posty: 10
Dołączył(a): 3 lut 2012, o 13:01

Re: Jak zrobić miód pitny?

Postprzez tomi 9 mar 2012, o 11:31

tomi
 
Posty: 5
Dołączył(a): 9 mar 2012, o 11:19

Re: Jak zrobić miód pitny?

Postprzez MiodekJan 30 kwi 2012, o 10:09

Ten najdłużej znany w Polsce napój alkoholowy można z powodzeniem zrobić domowym sposobem. Oprócz miodu i wody potrzebne będą drożdże winne używane do wyrobu mocnych win, ale w braku takich dopuszczalne jest użycie drożdży winnych uniwersalnych, dostępnych w handlu. Zależnie od sposobu produkcji otrzymamy miód naturalny, uzyskany z fermentacji surowego miodu, lub sycony – powstały z fermentacji gotowanego miodu z wodą (w odpowiedniej proporcji).
zależności od proporcji miodu i wody miody dzielą się na „półtoraki” (jedna część miodu na pół części wody), „dwójniaki” (1:1), „trójniaki” (1:2) etc. By obniżyć koszt wyrobu miodu pitnego, można część miodu zastąpić cukrem. Na spróbowanie efektów przyjedzie nam jednak trochę poczekać. Najdłużej (co najmniej 8 lat) fermentują półtoraki i dwójniaki – dlatego są tak cenne. Miody lżejsze (czwórniak czy piątak) po 7-8 miesiącach nadają się do picia.

Jeśli zamiast wody użyjemy soku z sezonowych owoców, uzyskamy pitny miód owocowy o przyjemnym zapachu i smaku. Sok lub miazgę owocową należy poddać fermentacji – tak jak przy wyrobie wina.
MiodekJan
 
Posty: 36
Dołączył(a): 30 kwi 2012, o 08:37

Re: Jak zrobić miód pitny?

Postprzez odya 9 maja 2012, o 11:12

Znalazłam przepis na dwójniak.. może komuś się przyda ;)

5 litrów miodu
5 litrów wody
4 g fosforanu amonu
4 dag kwasku cytronowego
matka drożdżowa

Miód rozpuścić w podgrzanej wodzie, zakwasić kwaskiem cytrynowym. Gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia. Usuwać pianę w trakcie gotowania. po skończonym warzeniu brzeczkę oziębia się do temperatury pokojowej i dopełnia przegotowaną wodą do 10 litrów. Następnie należy dodać pożywkę dla drożdży (fosforan amonu) i matkę drożdżową sporządzoną z drożdży winnych wg receptury na opakowaniu. Gąsior z miodem po zatkaniu i włożeniu rurki fermentacyjnej poddaje się fermentacji tak jak wino
odya
 
Posty: 10
Dołączył(a): 9 maja 2012, o 09:55

Re: Jak zrobić miód pitny?

Postprzez pszczelarz 9 maja 2012, o 11:16

a ja mam przepis na czwórniak ;)

2,5 litra miodu
7,5 litra wody
5 g fosforanu amonu (pożywki dla drożdży)
35 g kwasku cytrynowego
matka drożdżowa

przygotowanie tak samo jak dwójniak
pszczelarz
 
Posty: 37
Dołączył(a): 30 kwi 2012, o 10:10

Re: Jak zrobić miód pitny?

Postprzez paulina 9 maja 2012, o 11:32

Potrzebne rzeczy na 30 litrów miodu pitnego o nazwie Trójniak Polski :

10 litrów miodu , najlepszy jest miód pszczeli wielokwiatowy bezpośrednio od pszczelarza
1 opakowanie drożdży winiarskie , najlepiej do miodu pitnego marki Zamojscy
120 g kwasku cytrynowego
20 litrów wody
gąsiorek szklany o pojemności minimum 40 litrów
Sam wyrób podzielić należy na 4 etapy :
1. Przygotowanie matki drożdżowej
2. Przygotowanie brzeczki miodowej
3. Fermentacja brzeczki
4. Dojrzewanie miodu pitnego

Ad 1 . Przygotowanie matki drożdżowej
Do plastikowej butelki 1,5 l wlewamy szklankę letniej wody i wsypujemy wczesniej zakupione drożdże winne do miodu pitnego marki P.J.ZAMOJSCY z niewielką ilością pożywki , która jest do nich dołączoną i łyżeczką cukru .
Matkę drożdżową przygotowujemy na tydzień przed ważeniem brzeczki .
Butelkę odstawiamy w ciepłe miejsce celem namnożenia się w niej drożdży .

Ad 2. Przygotowanie brzeczki miodowej
Przygotowujemy odpowiednią ilość wody i miodu w zależności od tego jaki miód pitny chcemy otrzymać, zgodnie z informacją w podziale miodów pitnych. Ze względów ekonomicznych i smakowych najlepszy do tego jest miód wielokwiatowy zakupiony bezpośrednio u pszczelarza.

Przygotowany miód mieszamy z odpowiednia ilością wody np. na popularny trójniak odmierzamy 10 litrów miodu i 20 litrów wody, co w efekcie da nam 30 litrów miodu pitnego .
W pojemniku zaznaczamy górną warstwę mieszaniny , tak aby po wygotowaniu wiedzieć ile wody mamy dolać do roztworu , żeby nie zmienił on swojej objętości .

Tak sporządzoną brzeczkę gotujemy przez około 30 minut zbierając na bieżąco powstające szumowiny.
Po 30 minutach gotowania dolewamy brakująca ilość wody do zaznaczonego wcześniej poziomu. Tak przygotowana i schłodzoną brzeczkę wlewamy do przygotowanego czystego gąsiorka. W tym czasie brzeczkę łączymy z matka drożdżową wlewając ja również do gąsiorka . Do gąsiorka dodajemy również przygotowaną zgodnie z przepisem ilość kwasku cytrynowego

Gąsior zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy w miejsce o temperaturze około 18 stopni C.

Ad 3. Fermentacja brzeczki
Przez pierwsze 2-3 tygodnie brzeczka przechodzi fermentacje burzliwą o czym świadczy duża ilość wydzielającej się piany.

Dalej następuje fermentacja spokojna około 5-6 tygodni. Po tym czasie brzeczkę obciągamy wężykiem gumowym znad osadu do innego pojemnika .Gąsiorek myjemy dokładnie i suszymy. Jeszcze raz wlewamy do niego brzeczkę , zatykamy korkiem z rurka fermentacyjną i czekamy stosowną ilość czasu.

Ad 4. Dojrzewanie tak przygotowanego trójniaka to czas około 1 roku.
Po tym czasie wykształci się w nim odpowiedni bukiet zapachowy , a i napój nabierze odpowiedniej mocy . To czy miód pitny jest już dojrzały , możemy sprawdzić pobierając jego próbę z gąsiora i zostawiając ja w temperaturze pokojowej.
Jeżeli po 2 dniach zmętnieje, to znaczy ze jest jeszcze niedojrzały.
paulina
 
Posty: 24
Dołączył(a): 9 maja 2012, o 08:32

Re: Jak zrobić miód pitny?

Postprzez MiodekJan 9 maja 2012, o 12:12

przepis na Agrestniak:

Wyrabia się z brzeczki dwójniaka lub trójniaka. Na 10 l brzeczki dwójniaka potrzeba 5 l miodu, 3 l wody i 2 l soku agrestowego. Na 10 l brzeczki trójniaka potrzeba 3,3 l miodu, 5,2 l wody i 1,5 l soku agrestowego.
MiodekJan
 
Posty: 36
Dołączył(a): 30 kwi 2012, o 08:37

Re: Jak zrobić miód pitny?

Postprzez róża14 4 lip 2012, o 11:11

Miód pitny dwójniak produkuje się również z miodu nektarowego o smaku niezwykle łagodnym. 1 litr tego trunku zawiera 610g miodu naturalnego. Najlepszy smak i aromat uzyskuje się po kilkuletnim, przynajmniej półtorarocznym, okresie dojrzewania trunku.
róża14
 
Posty: 156
Dołączył(a): 3 lip 2012, o 08:49

Re: Jak zrobić miód pitny?

Postprzez róża14 4 lip 2012, o 11:11

Trójniak jest miodem pitnym na bazie miodu nektarowego. W 1l trunku zawarte jest 420g miodu naturalnego. Ten miód pitny wytwarza się zgodnie z tradycyjną, staropolską recepturą, której głównym zaleceniem jest odpowiedni okres leżakowania trójniaka. Wynosi on przynajmniej jeden rok.
róża14
 
Posty: 156
Dołączył(a): 3 lip 2012, o 08:49

Re: Jak zrobić miód pitny?

Postprzez róża14 4 lip 2012, o 11:12

Czwórniak produkuje się bardzo podobnie jak pozostałe rodzaje miodów pitnych z tym, że wymaga on minimum dziewięciu miesięcy leżakowania i na 1l alkoholu przypada 320g miodu naturalnego.
róża14
 
Posty: 156
Dołączył(a): 3 lip 2012, o 08:49

Następna strona

Powrót do Miód pitny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron