Piernik staropolski
Składniki na blachę o wymiarach 21 x 21:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
220 g płynnego miodu
125 g miękkiego masła
3 jajka
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 i 1/4 płaskich łyżeczek sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżki kakao
1 słoik powideł do przełożenia
Najlepiej, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. W następnej kolejności dodajemy miód i śmietanę, nie przerywając miksowania. Kiedy składniki się połącza wsypujemy suche składniki tzn. mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną. Miksujemy, do uzyskania gładkiego ciasta.
Blaszkę o wymiarach 21×21 wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy i wykładamy przygotowane ciasto. Pieczemy przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 C, do tzw. suchego patyczka. Jeśli piernik będzie zbyt szybko brązowieć z wierzchu przykrywamy je papierem do pieczenia.
Upieczony piernik początkowo studzimy w formie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Powidła umieszczamy w garnuszku z grubym dnem i gotujemy ok 5 minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Zimny piernik przecinamy na pół i na jednej z warstw smarujemy 2/3 przygotowanym powideł, przykrywamy drugim blatem i pozostałą 1/3 powideł rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Piernik odkładamy na 2 godziny do lodówki, aby powidła dobrze zastygły.
Składniki na polewę czekoladowa:
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
Masło rozpuszczamy razem z mlekiem. Cukier puder mieszamy z kakaem i dodajemy do roztopionego tłuszczu. Całość mieszamy i dekorujemy piernik.